5 اشتباه رایج و اساسی در استعدادیابی
استعداد موهبتی است که به هر فردی عطا شده است
در این میان استعداد کلمه ای است که بسیار به کار برده می شوند و بیشتر افراد فکر می کنند معنای آن را می دانند اما هنگامی که بخواهند تعریف آن ها را بیان کنند، تعریف دقیقی را نمی توانند ارائه دهند. هنگامی که به ارزیابی استعداد پرداخته می شود و پای استعدادیابی در میان قرار می گیرد، این پیچیدگی ها بیشتر می شود و در این میان اشتباهاتی صورت می گیرد.
به منظور شفاف کردن مسئله استعداد و استعدادیابی، در این مقاله به 5 اشتباه رایج و اساسی در این زمینه می پردازیم.
اشتباه گرفتن استعداد با هوش و توانایی
بسیاری از مواقع افراد کلمات متفاوت را به جای استعداد به کار می برند و نمی توانند تفاوتی در بین مفهوم آن ها قائل شوند. در این جا به تعریف سه عبارت استعداد، هوش و توانایی می پردازیم.
توانایی به معنای صلاحیت انجام یک کار فیزیکی و یا ذهنی است؛ به این صورت که فرد نیاز به تمرین بیشتر ندارد.
هوش یکی از توانایی های ذهن است که قابلیتهای متنوعی مانند استدلال، برنامهریزی، حل مسئله، تفکر انتزاعی، استفاده از زبان و یادگیری را دارد.
و استعداد یادگیری یک مهارت با صرف زمان و انرژی کمتر است.
پس اگر به مفهوم این سه عبارت توجه کنیم، به تفاوت آن ها پی می بریم و امکان به اشتباه قرار دادن این کلمات به جای یکدیگر کمتر می شود.
استعداد شغل نیست
برخی از پدرها و ماردها اشاره می منند که فرزند ما استعداد وکالت دارد. اما این جملات صحیح و قابل درک نیست.
اگر بچه ای تیکه پارچه ها را به هم می دوزد و یا با یک قیچی طرح یک شلوار را در میاورد به معنای این نیست که او استعداد خیاطی دارد. شاید در آینده در رشته خیاطی موفق شود اما استعداد، دسته بندی های مخصوص به خود را دارد.
تست هایی برای کشف استعداد وجود دارد. در کنار آن تستی به نام هالند وجود دارد که در آن شغل های مناسب فرد بیان می شود.
شرکت در کلاس های متنوع
بسیاری از پدرها و مادرها، تعریف والد خوب بودن را در ثبت نام فزرند خود در کلاس های گوناگون و هزینه کردن برای او، می دانند. هر تابستان لیسای از کلاس ها را آماده می کنند که فرزندشان در آن ها شرکت کنند. اما باید در نظر داشت شرکت در کلاس های مختلف هنری و ورزشی و زبان و … همیشه نمی تواند راهگشا و پرورش دهنده استعداد باشد. ممکن است کودک و یا نوجوان هم زده شود و از تلاش حتی برای علایقش دست بکشد.
شرکت در کلاس های گوناگون انرژی و هزینه زیادی را در بر دارد. از طرف دیگر تعداد رشته های هنری و ورزشی و … آنقدر زیاد است که نمی توان در همه آنها سرک کشید و تست کرد. در این میان کمک گرفتن از یک مشاور استعدادیابی و همچنین استعدادیاب ورزشی می تواند کمک کننده باشد.
تکیه بر استعداد
آیا حاضرید خلاف جهت جریان آب شنا کنید؟ آیا می توانید در برخورد با افرادی که نظر متفاوت دارند، به خوبی پاسخ دهید و از نظر خود دفاع کنید؟
یک نکته مهم را فراموش نکنیم که هر فردی در مسیری که استعداد دارد می تواند موفقیت های چشم گیری را با تلاش به دست آورد و همه چیز به مدرسه و کنکور و دانشگاه نباید ختم شود. اگر فرزند شما استعداد و علاقه اش را کشف کرد، لزومی ندارد که تحت فشار در درسش هم همیشه درخشان باشد و انتظار رشته تاپ در دانشگاه تاپ را داشت.
سخن پایانی
استعداد عبارتی مثبت است اما مثل سایر موارد، باید مراقب باشیم که به آن بی توجه باشیم و نه از آن طرف بوم بیوفتیم و در رشته ها و شرایط مختلف خود را غرق کنیم.
توجه به علایق، زیر ذره بین قرار دادن رفتارها و کارها، مرور خاطرات و مشاوره برای استعدادیابی می تواند راهگشای امر باشد. بعد از شناخت استعدادها، با تمرکز بر روی نقاط قوت، آینده درخشان خود را رقم بزنید.
دیدگاهتان را بنویسید